Egypt 2007 - 19.-20.3. Let a první den v Hurgádě |
|
Strana 2 z 12
19.-20.3. (po-út) Odjezd z Brna, let a první den v HurgáděBalení bylo tradičně zmatečné. Navečer jsme vyrazili s Eurolines do Prahy (Exim létá i z Brna, ale bylo už plno). Odlet se trochu opozdil, ale v jednu hodinu ráno jsme už pojížděli po ranveji. Když už se dveře Airbusu 310 bezpečně zavřely a nebylo cesty zpátky, vykoukl z batohu náš černý pasažér - pták Čížek. Večeře v letadle byla příjemná. Snažili jsem se během letu trochu pospávat, ale chvíli před půl pátou jsem se probudil, právě včas na východ slunce nad mraky. Byly to magické momenty. Horší to bylo po páté hodině ranní, kdy jsme začli klesat na letiště v Hurgáhudě (Hurghada). Měl jsem rýmu a navíc to byl můj první let, takže i přes popíjení vody a intenzivní žvýkání žvýkačky jsem se nemohl zbavit bolesti v uších a ještě celý další den na zemi jsem měl problémy se zalehlýma ušima. Nicméně pohled na letiště v Hurgádě nejdřív z nebe a pak i ze země byl první kulturní šok. Zaprášená ranvej uprostřed žlutého písku působila tak nějak... venkovsky. :-) Ovšem příjemná změna byla v teplotě. I když bylo ještě vlažné ráno, přecijen se to nedalo srovnávat se středoevropským březnovým nočním chladem. Už jen dvě dlouhé fronty u vízové kontroly nás dělily od víc jak desítky zájezdových autobusů, které rázem rozvezly obsah dvou českých letadel do kilometry vzdálených hotelů roztroušených po Hurgádě a okolí.
Honza doplňuje: u poznávacího zájezdu s Eximem si nemůžete vybrat, ve kterém hotelu v Hurgádě chcete bydlet, vyberete si jen počet hvězdiček a můžete si k polopenzi dokoupit all inclusive. Na letišti vás zavezou tam, kde je zrovna volno a levno. My jsme si vybrali jsme 4 hvězičky all-inclusive – na těch pár nocí to moc nestálo, ale dnes mám pocit, že all-inclusive bylo trochu zbytečné. Záleží, kam vás zavezou – v hotelu 20 km od civilizace se samostatně naobědváte hůř, než v centru Hurgády. Po sedmé hodině nás uvítal hotelový areál Golden 5 Resort a delegátka Gabriela Sadek, která nás ale moc nepotěšila. Ubytování v hotelu Golden 5 Club (jednom z pěti v areálu) ještě nebylo připraveno. Prošli jsme tedy ještě nevybalení a v teplém oblečení po areálu, který se se stoupajícím sluncem začal prohřívat. Čekání se ale stávalo poněkud otravným, protože jsme bez ubytování nemohli ani pojíst, ani se převléct. Zašli jsme si do banky proměnit nějaké místní peníze a znovu obkroužili areál. Až někdy před jedenáctou jsme dostali pokoj - číslo 438. Stále jsme ale měli nějaké komplikace se zajištěním plné penze, a tak jsme telefonicky uháněli delegátku a při čekání trochu flirtovali se sympatickým hotelovým operátorem. :-) Honza doplňuje: s výměnou peněz nebyl sebemenší problém, banka byla součástí areálu, kurs byl v pořádku, poplatky žádné a úředník nám i ochotně dal peníze v menších bankovkách (na spropitné). To samé se už nedá říct o zajištení all-inclusive jídla, které mělo být k dispozici už od oběda. Někdo něco popletl a my měli mít jen polopenzi. Museli jsme sehnat kontakt na delegátku (na nástěnce blízkého hotelu), za své jí zavolat a několikrát zjišťovat akuální stav a urgovat. Místní personál byl milý, řekli nám po kom co potřebují, abychom all-inclusive měli, ale jinak byli neústupní a bez potvrzení nás k jidlu a pití nepustili. V jednu jsme se dostali k obědu. Na jídle bylo poznat, že se Egypťané snaží ze všech sil napodobit co nejvíc euroamerickou stravu, aby se zavděčili turistům, ale dost zvláštním způsobem. Já si třeba dal pečená kuřecí křídla s rýží, což jsem považoval za docela "normální" jídlo. Ale i tak jsem si musel dlouho zvykat na zvláštní, cizí chuť. Zřejmě za to mohla všudypřítomná místní voda s odlišnou chutí a odlišné koření. A taky snad do všeho dávali rajčata. :-) Honza si přidal ještě klasický zeleninový salát.
Po obědě jsme vyrazili na hotelovou pláž a smočili se poprvé ve vlnách Rudého moře. V pět jsme si pak zašli k dalšímu z pětice hotelů Al Mas Palace (plnému Rusů) zahrát minigolf. Tedy šli jsme tam už po čtvrté, ale než se k nám dostaly hole s míčkem, tak to ještě drahnou chvíli trvalo. V mezičase jsme obdivovali obří lustr ve vstupní hale, studovali turistického průvodce a hráli hry na mobilu. A když už jsme tam byli, dali jsme si tam po minigolfu i večeři, tentokrát oba nějakou masovou směs s rýži a fazolovými lusky, která byla moc dobrá. Pak jsme vyrazili na večerní procházku areálem a ještě jsme v půl osmé znovu dostali chuť, a tak jsme znovu zašli do Golden 5 hotelu na svoji druhou večeři. A tentokrát jsme si dali ještě egyptské víno, které chutnalo trochu nezvykle, ale bylo dobré. Honza doplňuje: Al Mas Palace byl sice součástí stejného areálu, ale mám podezření, že jsme tam neměli co dělat – jídlo bylo o několik tříd lepší, než "u nás" v Golden 5, měli tam i černocha, co na zakázku nasekal čerstvou zeleninu a vyrobil salát. Nikdo ale po nás nic nechtěl, tak jsme to neřešili. Na osmou hodinu byla v programu zpívající fontána před hlavní budovou Golden 5. Něco jako laciná obdoba pražské Křižíkovy fontány, ale docela příjemné zpestření pro turisty, chtivé nenáročné relaxace. |